1
De ruimte die er is om coronabeperkingen te versoepelen, moet eerlijker verdeeld worden. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op uitgelekte kabinetsplannen over de mogelijke versoepelingen. Veel horecaondernemers zullen rebelleren en zaterdag hun zaak toch opengooien, voorspelt Willemsen.

„Winkels kunnen op afspraak klanten ontvangen. Bij ons bestaat dat ook en heet het reserveren, wat één op één veilig in te voeren is”, zegt de KHN-voorzitter. Dat het kabinet de horecabranche nog niet van het slot haalt „zorgt voor veel maatschappelijke onrust”. „Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden”, zegt Willemsen over horecaondernemers die uit wanhoop toch hun zaak openen. De brancheorganisatie zelf zal nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, voegt hij daaraan toe.

Versoepelingen voor studenten

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het „heel positief” dat het kabinet volgens Haagse bronnen aanstuurt op heropening van het hoger onderwijs en het mbo. „Als het klopt, zijn alle studenten heel blij met dit nieuws”, reageert voorzitter Ama Boahene. „Dan kunnen studenten een korte, maar slechte periode afsluiten, waarin ze weer veel thuis op hun kamers zaten en weinig contact konden hebben met docenten en medestudenten.”

De lockdown van de afgelopen weken, die ook het onderwijs weer trof, was voor veel studenten een „harde klap”, zegt Boahene. „Zeker omdat het lange tijd heel goed ging in het hoger onderwijs.” De LSVb denkt dat heropening qua coronarisico’s „veilig en verantwoord” is.

De studentenvakbond kan zich ook vinden in het pleidooi van het Outbreak Management Team (OMT) om beter beschermende mondkapjes te gebruiken, maar daarbij moet volgens Boahene „wel rekening worden gehouden met de financiële positie van studenten”. Ze oppert om de betere type 2-mondneusmaskers die het OMT voorstaat gratis beschikbaar te stellen aan studenten, net zoals al langere tijd gebeurt met zelftesten. Studenten kunnen die online aanvragen en krijgen ze dan thuisgestuurd. „Dat werkt prima.”

Sportscholen zijn verheugd over mogelijke heropening

Sportscholen gaan ervan uit zonder beperkingen open te kunnen. Dat zegt branchevereniging NL Actief in reactie op berichtgeving op basis van bronnen dat het hoger onderwijs, de contactberoepen, winkels en sportscholen per zaterdag weer open mogen. „De signalen zijn