4
Minimale profieldiepte

Wist je bijvoorbeeld dat de minimale profieldiepte van een autoband in Nederland wettelijk is vastgesteld op 1,6 millimeter? Belangrijke informatie om te weten. Het komt geregeld voor dat banden te weinig profieldiepte hebben als de auto APK-gekeurd wordt. Het resultaat: APK-afkeur. Hoe vaak controleer jij je profieldiepte van je autoband? Dat mag je misschien best wat vaker doen.

De euromunt

Tip van het huis: zet bij een zomerband een munt van 1 euro tussen het profiel van je band. Is de gouden rand zichtbaar? Vervang dan je banden. Bij een winterband gebruik je een munt van 2 euro. Zie je de zilveren rand, dan is je profiel voor winterse omstandigheden te klein en moet je je banden vervangen.

Met je neus op het rubber

En nu je toch met je neus dicht op het rubber zit: weet jij wat alle codes en cijfers betekenen op een autoband? Niet? Dan leggen we dat graag even aan je uit. Op de wang van een autoband – de zijkant dus – staat informatie over de bandbreedte (hoogte-breedteverhouding), constructiewijze, velgdiamater in inch, lastindex en snelheidsindex. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Ter verduidelijking even een voorbeeld.De cijfers op een band

We hebben een band van maatje 215/55 R16. Dan is de bandbreedte 215 mm. Het getal 55 slaat op de hoogte van het profiel in %. Dit getal staat dus voor de verhouding tussen de hoogte van de band en zijn breedte. De combinatie R16 doelt op de velggrootte in inches. In dit geval gaat het dus om 16-inch, gelijk aan 40,64 centimeter.

Achter de cijfer- en lettercombinatie 215/55 R16 staat vaak nog extra informatie, onder meer over de lastindex en snelheidsindex. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de prestaties die deze band aan kan.

Alle banden

Deze codes zijn op alle banden te vinden, dus ook zomer- en winterbanden alsook all-seasonbanden. Van autobanden bestaan diverse soorten en maten. Er zijn zelfs hypercars met een bandbreedte van dik 405 millimeter. Dat soort banden tref je niet aan onder de Polo’s en Picanto’s van deze wereld. Voor dat soort modellen zijn meer gangbare maten van toepassing. Op Banden Pneus Online is het eenvoudig zoeken naar een geschikte autoband voor jouw auto.

Ingrediënten autoband

Weet je overigens waar een autoband van gemaakt is? Er zitten verrassende ingrediënten tussen, want naast rubber wordt er ook zwavel, silica, silaan, roet, hars, klei, zinkoxide en staal gebruikt in een autoband. Banden bestaan tegenwoordig meer uit synthetisch rubb