1
Sparen is lastig. Zeker nu energieprijzen de pan uit rijzen en je boodschappen bij elk bezoekje aan de supermarkt weer duurder lijken te worden, voelt sparen voor veel mensen al helemaal onmogelijk. Hoe kan je dan toch geld opzij zetten?

We vroegen het aan bespaar-expert Minke van Kuijen, die op Gierige Gerda blogt over persoonlijke financiën, en aan finance blogger Nicole van Roekel, die normaal op The Budget Life haar tips deelt.

Sparen als dat onmogelijk lijkt

Houd jij ook maand over aan het einde van je salaris? 5 tips om dit om te draaien en geld opzij te kunnen zetten.

Stel een budget op

Van Kuijen raadt aan om een budget op te stellen. „Hoe groot je budget ook is, maar zeker als je krap bij kas zit”, zegt ze. „Hiermee bepaal je eigenlijk wat je belangrijk vindt. Als dat bijvoorbeeld groente is, kun je bijvoorbeeld inleveren op vlees. Dan koop je een wat minder groot stuk of eet je wat vaker vegetarisch.”

Hoewel Van Kuijen een bespaar-expert is, is ze ook echt een levensgenieter. „Ik houd enorm van lekker eten en een wijntje en een kaasje”, zegt ze. „Daar houd ik dan ook ruimte voor in mijn budget. Het is belangrijk om niet te besparen op zaken die jij belangrijk vindt.”

Hoe kan het ook anders met een naam als The Budget Life, maar ook Van Roekel raadt zeker aan om met een budget aan de slag te gaan. Dat hoeft volgens haar echt niet zo uitgebreid als je misschien nu denkt, met ingewikkelde Excel-sheets en oneindig veel categorieën. „Zelf heb ik bijvoorbeeld alleen een boodschappen- en kledingbudget”, legt ze uit.

Via het Nibud Persoonlijk Budgetadvies kwam ze er namelijk achter dat ze meer geld kwijt was aan boodschappen dan andere vrouwen van haar leeftijd die alleen wonen. Ook weet ze van zichzelf dat haar valkuil met geld uitgeven kleding is. Voor deze categorieën heeft ze daarom een budget opgesteld.

Daadwerkelijk besparen

Dat brengt ons meteen op de volgende tip, want nadat je een budget hebt bedacht, moet er natuurlijk wel iets in je uitgavenpatroon veranderen om dat bedrag te halen. Hoe heeft Van Roekel dat zelf bijvoorbeeld aangepakt?

„Mijn boodschappen-uitgaven heb ik met verschillende tactieken aangepakt”, vertelt ze. „Ik blader de folders door voor goede aanbiedingen en kijk welke supermarkt deze week de beste heeft. Daar haal ik dan mijn boodschappen. Tijd is ook geld, vind ik, dus ik ga niet naar vier verschillende supermarkten toe.”

Nicole van Roekel van The Budget Life
Ook Van Kuijen is fa